Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mariánské Lázně – kdysi světové, nyní stagnující

Citace Lázeňského a uličního dopravního řádu z roku 1947 jsem dal do kontrastu se současnou tristní situací ve městě.

Lázeňský a uliční dopravní řád - část všeobecná /výňatky/:
V době koncertu a pití vody na kolonádě se nesluší hlučně se baviti v blízkosti hudebních pavilonů, kouřiti, voditi s sebou psy, dětem pobíhat mezi promenujícím obecenstvem a jezditi dětskými vozíky. Přístup na Kolonádu a lázeňská střediska jest osobám, jejichž zevnějšek vzbuzuje pohoršení neb ošklivost, nežádoucí. Chcete mít čisté město? Nezahazujte na veřejných místech ovoce, pecky, papíry a různé odpadky. Poučte o tom též své děti! Naučíte je tím dělati z měst pohádkové zahrádky. Ležeti na lavicích a schodech se zakazuje. Používání lavic se zakazuje vůbec osobám opilým a takovým, jejichž oděvem by lavice mohly být znečištěny nebo zabarveny. Národní kroje zahraničních hostů respektujte. Pravý lázeňský občan neprojevuje nápadně svou zvědavost! Reklama – plakátování: Pohyblivá reklama a rozdávání letáků na Kolonádě se vůbec zakazuje. Mariánské Lázně jsou světovým lázeňským střediskem a proto musí míti každá reklama a propagace svou úroveň a vkus. 

Marienbad parkanladen

Část dopravní : Na všech ulicích a křižovatkách jest dovolena jízda pouze mírnou rychlostí. Řidič musí dát rukou, bičem anebo směrovkou znamení, kterým směrem hodlá v jízdě pokračovati! A to i tehdy, nechce-li směr měniti! Vozka jest povinen dáti osobám, které jsou v blízkosti jedoucího vozidla, výstražné znamení. Zbytečné houkání svědčí o nevychovanosti řidičově a zapovídá se! Řidiči se musí vyvarovati všeho, co by mohlo způsobiti obtěžování obecenstva kouřem, parou nebo jinými zápachy. Parkování: Při jízdě, stání a parkování musí se řidiči jakož i vozkové vyvarovati všech hádek, výstupů a zbytečného pokřikování mezi sebou. Povozy tažené koňmi nebo jinými zvířaty, nesmějí býti při stání nikdy ponechány bez dozoru. Závěrem: Kočové nesmějí práskati bičem. Náklady páchnoucí musí býti se všech stran uzavřeny a musí být použito všech prostředků zbavujících zápachu. Vozidla s vykopávkou, přijíždějící z venkova, musí býti před vjezdem do lázní očištěna od bláta. Zvířata kousavá buďtež opatřena náhubky! V době parna musí kočí chrániti tahouny před úžehem, v době mrazu před zimou. Chraňte je i před mouchami!

Tolik z citace Lázeňského a Uličního dopravního řádu z r. 1947. Bylo to období těsně po válce, kdy lázně ještě byly světové. Mám i sbírku starých mariánskolázeňských pohlednic, pocházejících většinou z Rakousko- Uherska a První republiky, také z nich na první pohled čiší prosperita a světovost. Při prohlížení těchto starých pohlednic cítím divnou směs nostalgie spojenou se vztekem a napadají mě otázky:  Proč už naše město není světovými  lázněmi? Kdo dokáže zastavit jeho devastaci a všeobecný úpadek?

Jakási Adele Hoffmann na mariánskolázeňské promenádě - pohlednice z r. 1926

A jaká je tedy situace ve městě nyní?

Jako by chyběla právě takováto jednoduchá pravidla, nezdá se, že by kdysi světoznámé lázně prosperovaly. Vypadá to,  že majitelé lázeňských domů, kteří v lázních nebydlí  /a tudíž nemají  k městu žádný vztah/ pouze kasírují a příliš se nezajímají o rozvoj svých podniků.  Zaměstnanci tady pobírají podprůměrné platy a tomu odpovídá i jejich klientela – jezdí k nám většinou ruští hosté, kteří žádná pravidla neznají, často neumějí ani pozdravit a vynikají svým hulvátstvím a nadřazeností.  Zmizeli bohatí a distingovaní  hosté, kteří  dělali  lázně světovými – nechtěli být ve společnosti nevychovaných Rusů.  Ve městě přibývá proluk a ruin /Kavkaz, Rozkvět, Baťa, Corso,  Atlantic, Donbas, Nimrod, Kamzík …/ některé domy vyhořely nebo spadly jejich zdevastované části. Z města odcházejí  mladí lidé, kteří zde nemají pracovní a ani jiné uplatnění. Lázeňská část se vylidňuje, hlavní ulice je plna krámů s předraženým zbožím /většinou zlato či kůže/ pochybné úrovně a nezřídka před krámem pokuřuje znuděný Albánec. Také naše nádraží  je „ukázkové“, je sice nově opraveno firmou Grandi Stazioni,  ale díky vysokým nájmům jsou v něm restaurace prázdné a cestující si nemůže dát ani  teplý párek! Město to nemělo jednoduché ani po II. světové válce – přišli sem noví osídlenci, kteří neměli ke svému městu žádný vztah, nová generace čísníků a taxikářů, dobře se orientujících v reálném socialismu, která ale městu nic nového nepřinesla. U zdejších obyvatel prostě dlouhodobě chybí zdravá hrdost na své rodné město, lokálpatriotství v tom nejlepším smyslu.

Ruina lázeňského domu Rozkvět /po požáru r. 2014/,  nyní již zbořeno. Dům nechal postavil několikanásobný starosta města   J. D. Halbmayr

A jak napomáhá rozvoji města Radnice?

Když v posledních komunálních volbách u nás přesvědčivě vyhráli Piráti, my voliči jsme se zaradovali: "Budeme první město v republice, kde budou vládnout  Piráti! Konečně uvidíme mladé neotřelé tváře!" Jenže Piráti se zřejmě začali bát zodpovědnosti  za  vedení města -  „instalovali“  už třetího starostu – ing. Kalinu, když jeho předchůdci dali přednost lukrativnějším a klidnějším postům /ing. Franta – Karlovarský kraj, ing. Třešňák – poslanecká sněmovna/.  Po jejich odchodu „zabral“ volný post místostarosty dr. Nosek, známý svou spoluprací s kontroverzním hoteliérem Dvořákem, a vše je zase při starém!  Město je také známé svou neschopností čerpat z dotačních fondů, revitalizace hamrnických kasáren, která čerpala prostředky z ROP Severozápad, byla uskutečněna s chybami a hrozilo vrácení 25-ti milionové dotace. Více: zde . Developerský projekt Nová Chebská zůstal nedokončen a město doteď nemá ani obyčejnou cyklostezku.

Stejný Halbmayerův dům na dobové rakouskouherské pohlednici . No, nebývalo tady krásně?

Co  bude s městem do budoucna?

Mariánské Lázně jsou známé svým přírodním bohatstvím, nikde jinde na světě není soustředěno tolik léčivých minerálních pramenů  s odlišným složením. Máme také mimořádné parky, které dříve obdivovali hosté z celého světa /například anglický král Edvard VII., Johann W. Goethe, Fryderik Chopin, Mark Twain... více: zde. Vypadá to však, aby se stalo naše město zase  světoznámým, potřebovalo by třeba taková jednoduchá pravidla a v čele zastupitelstvo s charismatickým starostou, který by si troufl  zpřetrhat  lobbistické vazby na staré struktury. Naši předkové dovedli vybudovat světově proslulé lázeňské město, jehož architektura citlivě prorůstá do parků. Mělo by být naší povinností na naše předchůdce navázat a město dále rozvíjet, já však v práci zastupitelů zatím nevidím žádný cíl ani směřování do budoucna.

Adresář Mariánských Lázní z r. 1947 - obálka

Lázeňský a uliční dopravní řád je součástí Adresáře Mariánských Lázní z roku 1947 /praktické vademecum pro úřední potřebu/. Toto osvěžující čtení jsem proložil dobovými pohlednicemi Mariánských Lázní, které jsou ovšem starší /1917 - 1938/ a pocházejí z mých sbírek.

Autor: Martin Vlasák | čtvrtek 31.5.2018 7:05 | karma článku: 22,03 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Martin Vlasák

Ukrajinské děti v naší škole, jak se postupně zbavuji pachuti...

Když jsem minulý týden zveřejňoval svůj článek o potížích začleňování ukrajinských dětí do vesnické malotřídky, chtěl jsem, aby byl především jednoduchý a zaujmul. Nyní bych chtěl téma trochu rozvést.

19.6.2023 v 13:21 | Karma: 28,79 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Ukrajinské děti jsou z naší školy pryč, zůstala jenom pachuť...

Když jsme v červnu minulého roku do školy přijímali děti ukrajinských uprchlíků, museli jsme udělat spoustu změn a organizačních opatření, nyní už jsou tyto děti pryč. Co to škole přineslo?

12.6.2023 v 17:09 | Karma: 47,93 | Přečteno: 25044x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Stanovisko ministerstva školství k zadávání domácích úkolů - je správné?

Ministerstvo školství vydalo své stanovisko k zadávání domácích úkolů a vyvrací tak pochybnosti v této problematice. Jak tento počin hodnotím jako dlouholetý učitel?

5.5.2023 v 13:53 | Karma: 21,75 | Přečteno: 954x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Magoři v Trstěnicích

Básník a disident Ivan Jirous byl znám svým nevhodným, někdy až obscénním chováním. Jednou dorazil také na Chebsko do obce Trstěnice. Choval se tady překvapivě velmi kultivovaně, a přesto narazil...

25.4.2023 v 16:33 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Nepříliš hyperkorektní Rom (anebo raději Cikán?)

Dlouho jsme se neviděli. Pak přišel jakoby nic, utrousil pár hlášek a jeho návštěva působila v dnešní hyperkorektní době jako závan čerstvého vzduchu. Existují ještě lidé, kteří neztratili zdravý rozum..

18.4.2023 v 13:58 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Dokonalá proměna kocoura Fanouše

Kočky bývají individualistická stvoření, která se moc nedají vychovat. U našeho kocoura se tyto poučky obrací naruby a nepřestává nás překvapovat svým chováním. Stupeň jeho socializace byl nepředvídatelný a překvapivý...

11.4.2023 v 14:59 | Karma: 25,37 | Přečteno: 546x | Diskuse| Hobby

Martin Vlasák

Děti do hospody nepatří (alespoň ty nevychované)

Reakce na článek Edny Nové Děti a matky jsou taky lidi. Ať tedy rodiče s dětmi klidně restaurace navštěvují, ale ať nám tam neotravují hosty. Rozjívené děti do hospody prostě nepatří!

5.4.2023 v 14:12 | Karma: 45,59 | Přečteno: 5400x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Obrázky z Indie: III. Džajpur (Růžové město)

Proč Růžové město vlastně růžové ani moc není, jaký národ Indové nesnášejí a který z presidentů je naopak oblíben. Jaký bůh se tady těší velké přízni a koho zase Indové tolik nemusí. A jak je to v Indii vlastně s učiteli?

3.4.2023 v 19:33 | Karma: 15,37 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování

Martin Vlasák

Obrázky z Indie: II. Amber (Nedělejte gula gula)

Všichni mi doporučovali, abych se na návštěvu Indie dobře připravil. Nic jsem tedy nepodcenil, zjišťoval jsem informace, četl knihy, sledoval videa. Přesto byl můj první dojem z této země šok...

27.3.2023 v 14:45 | Karma: 14,74 | Přečteno: 448x | Diskuse| Cestování

Martin Vlasák

Obrázky z Indie: I. Dillí (V Indii je možné všechno)

Vzpomněl jsem si na slova našeho doktora, který říkal:"Indie? Tak o tom se nedá vyprávět, to se prostě musí zažít!". Čekal jsem tedy od Indie cokoliv, ale i tak jsem byl překvapen...

21.3.2023 v 18:06 | Karma: 20,60 | Přečteno: 632x | Diskuse| Cestování

Martin Vlasák

Svět včerejška (Rakouskouherské pohlednice)

Svět včerejška, název jedné z nejzajímavějších knih Stefana Zweiga jsem dal do názvu svého článku. Nahlédněte se mnou do tohoto zmizelého světa na pohlednicích z let 1910-1918.

11.3.2023 v 12:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 316x | Diskuse| Ostatní

Martin Vlasák

Intenzita negativních zpráv v médiích narůstá, je třeba tomu nepodléhat

Samozřejmě, nejde žít izolovaně v jakési mediální bublině bez informací, ale je třeba negativním zprávám čelit a najít si způsob, jak je vstřebávat

7.3.2023 v 11:18 | Karma: 19,26 | Přečteno: 455x | Diskuse| Média

Martin Vlasák

Záhadná místa: Betlém u Teplé

Čas od času vyrazím projet se na kole. Pak sednu do hospůdky a unaven jízdou si dám jedno-dvě piva. V létě jsem navštívil klášter Teplá, u blízkého rybníka Betlém si takhle sedím v hospůdce a zaslechnu hovor.

1.3.2023 v 11:11 | Karma: 14,97 | Přečteno: 457x | Diskuse| Cestování

Martin Vlasák

Zrušení domácích úkolů ve jménu boje proti nerovnostem ve školním prostředí?

Iniciativa ke zrušení domácích úkolů vznikla jako všechno podnětné v zahraničí a postupně se dostala i do stojatých vod našeho školství. Chopili jsme se toho opět s velkou vervou.

21.2.2023 v 13:34 | Karma: 33,29 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Pragmatická volba presidenta

Když jsem v druhém kole vybíral svého kandidáta na presidenta, váhal jsem, zda vůbec jít volit. Rozhodl jsem se vcelku rychle podle jednoduchého pravidla..

25.1.2023 v 18:50 | Karma: 13,83 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Dlužníkem České televize snadno a rychle

V pátek jsem jako každé všední ráno přijel do školy. Zkontroloval došlé maily a po přečtení všech zpráv otevřel i datové schránky. Oznámení v nich mi doslova vyrazilo dech...

10.12.2022 v 20:28 | Karma: 21,69 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Martin Vlasák

Jak se žije malotřídkám

Práce na vesnické malotřídce je sice náročná, učíme někdy až pět ročníků v jedné třídě, ale současně také velmi tvůrčí a nabíjející.

31.5.2022 v 14:30 | Karma: 9,35 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Navzdory proklamacím opět další uzavření škol

V článku přináším svůj názor, proč je distanční vzdělávání na 1. stupni základní školy pro děti nevhodné

14.10.2020 v 8:56 | Karma: 14,10 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Zákaz zpěvu ve školách: Hloupé nařízení jako z pohádky

Zakázat zpívat souvisí s omezením svobody. Bezděčně mě napadá Karel Kryl /..byl hrozný tenhle stát, když musel si se dívat, když zakázali psát a zakázali zpívat...Veličenstvo kat/

1.10.2020 v 7:13 | Karma: 20,61 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Martin Vlasák

Volba Karla Gotta jedním z největších Čechů? Nějak to nechápu...

Češi zařadili Karla Gotta mezi největší Čechy. Chápu, že hlasující ovlivnila lítost z jeho nedávného skonu, uznávám i jeho veleúspěšnou kariéru, ale tuto volbu nechápu.

13.1.2020 v 9:03 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací


martinvlasak66@seznam.cz


Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.