Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrad Kynžvart v době třicetileté války

Hrad Kynžvart byl v době třicetileté války dvakrát dobyt, vyhořel a už nebyl obnoven. Hrad jsem navštívil a z různých zdrojů zjišťoval, jakým způsobem mohly probíhat boje u hradu.

Hrad Kynžvart byl založen začátkem 13. století. Kynžvart je  zřícenina hradu na pokraji Slavkovského lesa asi 1 km severně od obce Lázně Kynžvart. Zatímco nedaleký zámek stejného jména zná téměř každý, o hradu mnoho lidí neví.  Románský hrad byl založen počátkem 13. století, doložen je v roce 1214. Je možné, že jej založil král Přemysl Otakar I. – odtud německý název Königswart, nebo Kunigeswart  tj. králův strážní hrad. Hrad později přešel do vlastnictví rodu Hartenberků, kteří z něj podnikali loupeživé výpady na Chebsko a Loketsko. Proto byl ve 14. století hrad na příkaz Jana Lucemburského vypleněn.  V průběhu staletí hrad vystřídal řadu majitelů, k nimž patřili např. Pluhové z Rabštejna a král Vladislav Jagellonský. V roce 1630 se stal majetkem rodu Metternichů. Koncem třicetileté války byl v letech 1637 a 1638 obléhán a dobyt jak Švédy, tak císařským vojskem a následně rozbořen. Část zdiva byla použita na stavbu zámku Kynžvart. Hrad nikdy později nebyl obnoven. Z hradu zbyly poměrně rozsáhlé zbytky zdiva. Zřícenina patří k nejvýše položeným v Česku – leží v nadmořské výšce 824 metrů.

August Sedláček

Dvojnásobné dobytí hradu Kynžvart v době Třicetileté války popisuje August Sedláček v knize Hrady, zámky a tvrze Království českého z r. 1937 takto: Když Švédové, vedeni generálem Vranglem, byli /1647/ město Cheb oblehli a dále do kraje postupovati chtěli, osadili sedlo Kynžvartské i s hradem nad ním a kázali v okolí nynější vesnice Alteschanz třem aneb čtyřem stům sedlákův mohutné hradby kopati, načež se svou hlavní silou u Tachova položili. Po šarvátkách u Třeble a Teplé přitáhli císařští až k Chebu, ani se připravovali k obléhání města, přitáhl 23. října velitel Plzenský, nejvyšší Lavon de la Corona s 500 jezdci a 7000 arkebuzíry před hradbu čili šance kynžvartské a ze dvou kusův a 2 hmoždířův tak rázně do nich házeti počal,tak že Švédové  tam se nacházející, po dva dni se udatně bránivše, v pátek 25. října o čtvrté hodině odpoledne se císařským na milost a nemilost podddali. V rukou císařských zůstalo pak sedlo několik měsícův, když pak na počátku dubna r. 1648 švédský velitel Chebský, nejvyšší Koppy, s 1200 muži v Císařský les pronikl, ihned zřízena jest baterie děl na vrchu severovýchodně od hradu ležícím, jenž se posud Švédskou šancí jmenuje, a odtud na hrad tak usilovně stříleno, že se za tři hodiny i s šancí a veškerou posádkou Švédům v moc  dostal. Bohužel starý hrad při dobývání tomto ohněm se vzňal a vyhořel. To byla smrtelná rána pro starou  budovu a odnášení později lepšího kamene, dříví a jiných ještě potřebných věcí podobalo se jen zohavení mrtvoly.

Plán hradu Kynžvart /podle Augusta Sedláčka/, vysvětlení: 1. místo, kudy se ke hradu přicházelo, 2. příkop u předhradí, 3. brána, 4. věžovaté stavení s vrátnicí, 5. začátek vyššího oddělení předhradí, 6. čtverhranné stavení se vzchodem do předhradí, 7. obilnice, 8. konec předhradí, 9., 10. brány horního hradu, 11. dvůr, 12. palác, 13. vysoký jeho zbytek, 14. velká věž.

Zdeněk Buchtele Hrady Kynžvart a Boršengrýn - obálka publikace

August Sedláček píše o palbě z baterie švédských děl v roce 1648 z místa na protilehlém kopci, které se nazývá Švédské šance. Místo navštívil terénní badatel Zdeněk Buchtele, provedl průzkum terénu kolem hradu a snažil se vyvrátit názor, že hrad byl ostřelován právě z tohoto místa. Na hrad se podle něho střílelo z opačné strany, z Mýtní louky, což prý potvrzuje fakt, že jízda byla tehdy vybavena mušketami s dostřelem kolem 250 metrů, a arkebuzíři měli ve výzbroji arkebuzu - hákovnici,  jejíž dostřel byl zhruba 200 metrů. Podle Buchteleho se tedy nemohlo střílet ze šancí, vzdálených  přes 300 metrů od hradu. Na pravděpodobném místě střelby byl nalezen kruhový okop a dva příčné valy vzdálené od hradu přes 70 metrů, střelci z pušek tak byli od hradu vzdáleni ne více jak 100 metrů. Buchtele prohledal i Švédské šance, které leží na protějším vrchu Špičáku /350 metrů severovýchodně od hradu/, kde bylo v minulosti  vybudováno rozsáhlé valové opevnění, jehož vznik se z neznalosti připisoval Švédům.  Ti měli opevnění vybudovat za účelem dobytí hradu a tak se dnes mylně říká "Švédské šance". Ohledáním terénu  /v letech 1998-2001/ bylo zjištěno, že místo bylo vybudováno jako součást hradního opevnění již v první polovině 16. století a mělo zajistit bezpečnost proti dobytí hradu z Mýtní louky. Dle Buchteleho tedy Švédské  šance nemohly sloužit k ostřelování samotného hradu, protože terén to neumožňuje /z větší části valu není ani hrad pro terénní vlnu ani vidět/. I když je tato hypotéza zajímavá, v odborných kruzích se nesetkala s pochopením a historici tento názor odsoudili jako laický.

Hrad Kynžvart - předhradí. Ruina budovy v severní části předhradí původně sloužila jako strážnice a střežila jediný vstup do hradu. Ten přicházel z Mýtní louky.

 

Velká válcová věž

Foto nahoře: Detaily spodní části válcové věže v severozápadní části hradního paláce. Vypadá jakoby poškozená od střelby, ale není tomu tak, v této části hradu se nebojovalo.

 

Několik výňatků z korespondence z doby třicetileté války, které se  týkají  Kynžvartu a šancí:

24. 5. 1621 pronikl Mansfeld do oblehlého Kynžvartu. Zůstal zde ale pouze do rána, kdy se pak musel dát na zběsilý ústup. Jeho ústup byl tak rychlý, že v Kynžvartě zanechal několik naložených vozů a ztratil i šest svých děl.

27. 4. až 25. 5. 1626 prošlo Kynžvartem 1500 Charvátských jezdců, kteří se chovali hrubě a neurvale.

2. 10. 1635 Metternichův hejtman si stěžuje, že v kynžvartské šanci je nedostatek potravin a s jakými nesnázemi vychovává vojáky. Místo bylo také postiženo kvartýrováním a durchcuky.

11. 6. 1936 - generál Marradas oznamuje českým místodržícím, že by kynžvartská šance měla zůstat  obsazena a poznamenává, že náklady spojené s vydržováním tamní posádky jsou neveliké.

14. 7. 1639 na úsvitě vpadlo do Kynžvartu přes 300 císařských jezdců, kteří tu přes 3 hodiny plenili a pak se obrátili k Chebu.

V červenci a srpnu 1647 přitáhli Švédové k Lokti, Chebua Falknovu. Při tomto velkém tažení byl obsazen i hrad Kynžvart. O řádění Švédského vojska vypovídá mnoho zpráv - zde je jedna na ukázku:

25. 8. 1647 - hejtman Loketského kraje Multz českým místodržícím: Nevelký kraj byl při obléhání Chebu a Falknovského zámku nepřítelem tak zničen, že na polích nezůstal kousek obilí a všechny lesy a houštiny, v nichž lidé ukrývali dobytek, byly prohledány a vesnice pobořeny. Zbytky pak strávila císařská hlavní armáda.

 

Použité zdroje: Hrady, zámky a tvrze Království českého /A. Sedláček, 1937/, Kynžvart a Boršengrýn /Z. Buchtele, 2009/,  Prameny k dějinám třicetileté války, období od roku 1618 do roku 1648 /Dr. Václav Líva, 1950-1957/, www.laznekynzvart.cz

 

Autor: Martin Vlasák | pátek 8.6.2018 10:32 | karma článku: 15,21 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Martin Vlasák

Ukrajinské děti v naší škole, jak se postupně zbavuji pachuti...

Když jsem minulý týden zveřejňoval svůj článek o potížích začleňování ukrajinských dětí do vesnické malotřídky, chtěl jsem, aby byl především jednoduchý a zaujmul. Nyní bych chtěl téma trochu rozvést.

19.6.2023 v 13:21 | Karma: 28,79 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Ukrajinské děti jsou z naší školy pryč, zůstala jenom pachuť...

Když jsme v červnu minulého roku do školy přijímali děti ukrajinských uprchlíků, museli jsme udělat spoustu změn a organizačních opatření, nyní už jsou tyto děti pryč. Co to škole přineslo?

12.6.2023 v 17:09 | Karma: 47,93 | Přečteno: 25045x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Stanovisko ministerstva školství k zadávání domácích úkolů - je správné?

Ministerstvo školství vydalo své stanovisko k zadávání domácích úkolů a vyvrací tak pochybnosti v této problematice. Jak tento počin hodnotím jako dlouholetý učitel?

5.5.2023 v 13:53 | Karma: 21,75 | Přečteno: 956x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Magoři v Trstěnicích

Básník a disident Ivan Jirous byl znám svým nevhodným, někdy až obscénním chováním. Jednou dorazil také na Chebsko do obce Trstěnice. Choval se tady překvapivě velmi kultivovaně, a přesto narazil...

25.4.2023 v 16:33 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Nepříliš hyperkorektní Rom (anebo raději Cikán?)

Dlouho jsme se neviděli. Pak přišel jakoby nic, utrousil pár hlášek a jeho návštěva působila v dnešní hyperkorektní době jako závan čerstvého vzduchu. Existují ještě lidé, kteří neztratili zdravý rozum..

18.4.2023 v 13:58 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací


martinvlasak66@seznam.cz


Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.