Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadná místa: Betlém u Teplé

Čas od času vyrazím projet se na kole. Pak sednu do hospůdky a unaven jízdou si dám jedno-dvě piva. V létě jsem navštívil klášter Teplá, u blízkého rybníka Betlém si takhle sedím v hospůdce a zaslechnu hovor.

Puzen přirozenou zvědavostí, odložím mobil a natočím se trochu k vypravěči, abych lépe slyšel. A trénované ucho už dovede rozpoznat v hospodském hlomozu a plytkostech zajímavou informaci nebo jadrnou a bodrou průpovídku, natož když se jedná o souvislé vyprávění jako v tomto případě!

Jeden z hostů tam totiž vyprávěl příhodu o kamarádovi, co šel o půlnoci z rybníka Betlém do Teplé: U cesty, kde jsou ty morový sloupy viděl sedět bledé dítě, oblečené v šatech co mají ty starý panenky. Samozřejmě ho zajímalo, co tam dělá o půlnoci, tak šel blíž a všiml si, že dítě nemá nohy. Předklonil se k němu, dítě ho chytlo takhle pod krkem a škrtilo ho - spustila se mu i krev z nosu. Vysmek se a mazal vodsaď, co mu nohy stačily. A může se mu věřit, je to chlap, kterej nemá ve zvyku něco si vymejšlet. Další příhodu přidal soused u stolu: To se mi opravdu přihodilo, klepu na dřevo, že je to pravda. Stalo se to, když mi bylo tak 11-12 let, takže jsem nemohl bejt vožralej, to jsem ještě nechlastal. Šli jsme s bráchou od babi z Nezdic pěšky domů do Zahrádky a na paloučku jsme uviděli ženskou postavu celou v bílém. Když nás uviděla, tak začala lítat po lese a schovávat se za stromy. I brácha ji viděl - to je můj svědek, kdybyste nevěřili. Já tomu věřím, přidal se další spolusedící: teď je spousta takovejhle příhod v televizi, no jak se menuje ten pořad, nebo v květech, jak vo tom píšou čtenáři...

Shovívavě jsem se tehdy usmíval, protože jsem těm sedmilhářům vůbec nevěřil. Po nějaké době jsem však náhodně brouzdal po internetu a ve Starých pověstích z Tepelska jsem zmínku o bílé postavě nalezl. A jaké bylo moje překvapení, když odpovídalo i místo jejího zjevování! V pověsti Dvanáct chlapců, vyprávějící o tom, jak se o jedné štědrovečerní noci vydalo dvanáct hochů ze Zahrádky do kláštera na půlnoční mši a cestou se k nim přidal neznámý pocestný, který ve sněhu zanechával otisk kopyta, jsem se dočetl toto: Cesta vedla přes místo, kterému se odjakživa říkalo "Hühnerfresser". To byla malá lesní louka, na které se zvedala skalka a na ní se prý objevovala bílá paní. Byly různé výklady, proč se tu její neklidný duch objevuje. Hoši šli přes louku a museli překročit malý potůček. Zde ležela prkna mrtvých. Na ně byla pokládána těla zemřelých před pohřbem, tedy byly to předchůdci rakví. Na prknech bývalo vyryto jméno mrtvého a data narození a smrti. Děti na tomto místě vždy cítily mrazení a zrychlovaly krok.

A kdo by mohl být tou bílou postavou? No přece čarodějnice! Na Tepelsku byla odjakživa silná víra v čarodějnice. Staré pověsti vyprávějí o tom, že v lesíku Šibeniční vrch /656 m.n.m./ u křižovatky cest z Krásného Údolí do Přílezů se prý slétávaly čarodějnice, které zde tancovaly a sdělovaly si přitom důležité novinky. 0 Všech svatých tady zase mohli spatřovat kolemjdoucí osoby lidi, kteří v příštím roce zemřou. Také v Raušenbachu (dnes Sítiny) se vyprávělo o tom, že na svatou Walburgu, 30. dubna, se slétají čarodějnice po okolí a kámen, na kterém odpočívaly, nazývali lidé "Trudelstein". Ve vesnici Věnov zase žila čarodějnice, kterou nazývali "stará Truda" a ta uměla přivodit lidem i zvířatům mnoho zlého. Když zjistili, že ona je příčinou všeho zla ve vsi, rozhodli se, že ji upáli na hranici. Připravili hranici a oheň, a když přivedli starou Trudu, v tu chvíli vyrazila mocná jiskra z hranice do vsi a zapálila střechy stavení a vesnice do základů vyhořela.

O bílé postavě se toho tedy píše v pověstech dost, ale ať jsem pátral, jak jsem pátral, o druhém zjevení - o beznohém dítěti jsem zmínku v pověstech nic nenašel.Obě místa výskytu zjevení jsem celkem snadno našel, cesta s morovými sloupy /sochy zakladatele Tepelského kláštera blahoslaveného Hroznaty více zde/ i místo údajného výskytu přízraku dítěte. Palouček, kde se měla objevovat záhadná bílá ženská postava, byl dobře viditelný ze silnice, nedaleko protékal také potůček /Nezdický potok/, o kterém vyprávěla pověst. Obě místa vypadají naprosto obyčejně. Psychotronici však připouštějí, že místa, kde se v minulosti přihodilo cosi zlého, vykazují výskyt negativní energie a kdoví, snad zde může vnímavější jedinec spatřit i přízrak. Mě se to zatím nepoštěstilo, ale svojí skepsi v nadpřirozeno jsem byl nucen trochu poopravit - starou Trudu bych rozhodně nepodceňoval!

Poznámky: Nedaleko místa leží premonstrátský klášter Teplá, který v roce 1193 založil mocný český vladyka Hroznata nedaleko svého sídla Teplé. Klášterní kostel byl vysvěcen v roce 1232 za přítomnosti českého krále. Okolí kláštera má bohatou kulturní historii. Klášter m.j. založil světoznámé Mariánské Lázně.

Autor: Martin Vlasák | středa 1.3.2023 11:11 | karma článku: 14,97 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Martin Vlasák

Ukrajinské děti v naší škole, jak se postupně zbavuji pachuti...

Když jsem minulý týden zveřejňoval svůj článek o potížích začleňování ukrajinských dětí do vesnické malotřídky, chtěl jsem, aby byl především jednoduchý a zaujmul. Nyní bych chtěl téma trochu rozvést.

19.6.2023 v 13:21 | Karma: 28,79 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Ukrajinské děti jsou z naší školy pryč, zůstala jenom pachuť...

Když jsme v červnu minulého roku do školy přijímali děti ukrajinských uprchlíků, museli jsme udělat spoustu změn a organizačních opatření, nyní už jsou tyto děti pryč. Co to škole přineslo?

12.6.2023 v 17:09 | Karma: 47,93 | Přečteno: 25045x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Stanovisko ministerstva školství k zadávání domácích úkolů - je správné?

Ministerstvo školství vydalo své stanovisko k zadávání domácích úkolů a vyvrací tak pochybnosti v této problematice. Jak tento počin hodnotím jako dlouholetý učitel?

5.5.2023 v 13:53 | Karma: 21,75 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Magoři v Trstěnicích

Básník a disident Ivan Jirous byl znám svým nevhodným, někdy až obscénním chováním. Jednou dorazil také na Chebsko do obce Trstěnice. Choval se tady překvapivě velmi kultivovaně, a přesto narazil...

25.4.2023 v 16:33 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Nepříliš hyperkorektní Rom (anebo raději Cikán?)

Dlouho jsme se neviděli. Pak přišel jakoby nic, utrousil pár hlášek a jeho návštěva působila v dnešní hyperkorektní době jako závan čerstvého vzduchu. Existují ještě lidé, kteří neztratili zdravý rozum..

18.4.2023 v 13:58 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací


martinvlasak66@seznam.cz


Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.