Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět včerejška (Rakouskouherské pohlednice)

Svět včerejška, název jedné z nejzajímavějších knih Stefana Zweiga jsem dal do názvu svého článku. Nahlédněte se mnou do tohoto zmizelého světa na pohlednicích z let 1910-1918.

Do těchto pamětí, nazvaných Svět včerejška, se slavný rakouský spisovatel snažil zachytit všechno podstatné, co ve svém životě poznal.  Dobu Rakouska-Uherska Zweig v knize označil Zlatým věkem jistoty. Dnes zjišťujeme, že není jisté vůbec nic, nejen z tohoto důvodu je svět zobrazený na rakouskouherských fotografiích zajímavý. Prohlížení starých pohlednic vyvolává podobné emoce jako čtení této knihy. Jak totiž napsal spisovatel, rakouskouherský svět je nenávratně ztracený.   

První pohlednice zobrazuje dobový parník na Labi,  pod hradem Střekovem /Schreckenstein/ u Ústí nad Labem. 

Die beiden glorreichen, verbündeten Kaiser.. (dva slavní císaři - spojenci). Na pohlednici je zachycena projížďka rakouskouherského císaře a krále Františka Josefa I. spolu s Vilémem II., německým císařem a pruským králem.  Pohlednice pochází z doby těsně před atentátem na synovce Františka Josefa I. arcivévody Františka Ferdinanda d'Este- červen 1914. Tento atentát se stal vhodnou záminkou pro začátek první světové války v Evropě. 

Náš císař v motlitbě /Unser Kaiser in Gebet/: Pohlednice vlevo zachycuje opět Františka Josefa I. (18. 8. 1830 - 21. 11. 1916) císaře rakouského, krále českého, uherského (korunovace 1867), krále lombardského a benátského, dalmatského, chorvatského a slavonského. Byl jedním z nejdéle vládnoucích panovníků na světě, vládl  celých 68 let. Dožil se také i pravděpodobně nejvyššího věku ze všech habsburských panovníků /86 let/.

„Starej Procházka" Takto císaře posměšně nazývali někteří Češi. Existují dvě verze původu této přezdívky. Podle první legendy  ji císař získal při své návštěvě Prahy v roce 1901 díky popisku na novinové fotografii „Procházka na mostě"(císař slavnostně otevíral dnešní most Legií.) Podle druhé verze historika Otto Urbana je ale přezdívka mnohem starší, získal ji už v sedmdesátých letech 19. století, kdy příjezd císařského průvodu ohlašoval jezdec na koni. Jmenoval se Procházka a lidé volali: „Starej Procházka už jede!" 

Zlatý věk jistoty: "Pokouším-li se najít výstižnou formuli pro dobu před první světovou válkou, v níž jsem vyrůstal, pak doufám, že budu nejpregnantnější, když řeknu: byl to zlatý věk jistoty. Zdálo se, že vše v naší téměř tisícileté rakouské monarchii je založeno pro dlouhé trvání a nejvyšší zárukou této stálosti je sám stát...Každý věděl, kolik vlastní, co mu náleží, co je dovoleno a co je zakázáno. Vše mělo svou normu, svou určitou míru a váhu." ..Stefan Zweig - Svět včerejška

Mlýn v Sokolově /Falkenau a. Eger/, pohlednice z r. 1915.

Dvě další pohlednice se váží k jednomu z nejstarších a nejluxusnějších rekreačních středisek v Chorvatsku Opatija /Abbazia/. Leží na západním pobřeží Kvarnerského zálivu na úpatí horského masivu Učka /1396 m.n.m./. Pohlednice pochází z doby, kdy se na opatijské riviéře začal rozvíjet turistický ruch. Právě v době Rakouska-Uherska sem začínali přijíždět panovníci a další tehdejší celebrity. Překrásná příroda, mírné podnebí, parky, staré rakouské i zcela nové vily, přepychové hotely, pobřežní promenáda a pěkné koupání - to vše přitahuje turisty z Evropy i vzdálených koutů světa ještě dnes. Nahoře je promenáda a koupaliště v Opatiji a druhý pohled dole je na starou rybářskou vesnici Ika.

Hotel Imperial v Karlových Varech leží na vyvýšeném místě, takže je jednou z dobře viditelných dominant města. Byl postaven v roce 1912 a sloužil hlavně bohaté mezinárodní klientele. Po sametové revoluci navázal na svojí předválečnou slávu a opět pravidelně hostí mnoho významných českých i zahraničních osobností. Nabízí komplexní lázeňskou péči i wellness, luxusní ubytování, restaurace a různé možnosti sportovního vyžití. Na pohlednici je zachycen téměř jako novostavba a působí velice majestátním dojmem.

Jezero Erlaufsee u Mariazellu.  Jméno poutního místa Mariazell je složené ze slov Maria /panna Marie/ a zell /poustevna/.  Před více než osmi sty zde postavil benediktínský mnich Magnus sošku Panny Marie, vyřezanou z lipového dřeva, ke své cele (odtud název Mariazell). Pověst o vyslyšených prosbách Panny Marie se rychle rozšířila a již po r. 1200 tu markrabě Jindřich Moravský dal zbudovat první kostel - Mater Gentium Slavorum. Po Slovanech zde nalezli zalíbení i Maďaři (r. 1370 kaple Magna Hungarorum Domina). Pohlednice je z doby, kdy chrám byl již povýšen na baziliku /r. 1907/. Sošce Magna Mater Austriae se později přijel poklonit i papež Jan Pavel II. Dnes je Mariazell nejvýznamnějším mariánským poutním místem v Rakousku a také známým střediskem zimních sportů.

Mariánské Lázně - reprodukce malby Charlese E. Flowera z r. 1910 zobrazuje tehdejší náměstí Franze Josefa, nynější Mírové náměstí.  Uprostřed je Halbmayr-Haus, který nechal v r. 1848 vystavět Josef Halbmayr, hoteliér a starosta města ve třech volebních obdobích.  Budovy vpravo se známým hotelem Klinger, později známé jako Tepelský dům byly v 70. letech demolovány. Nyní je na tomto místě proluka, protože plánovaná výstavba lázeňského domu Arnika se neuskutečnila.  Zbyly po ní jenom nevzhledné betonové základy, které doposud nebyly odstraněny. Také bývalý starosta Halbmayr by se asi velmi podivil, že jeho kdysi tak výstavní dům se nejprve proměnil v ruiny, pak vyhořel a byl zbourán. Dnešní věk opravdu není jako ten rakouskouherský zlatým věkem jistoty. Jedinou jistotou dneška je, že není jisté vůbec nic!

Poznámky: Mariánské Lázně vystřídalo vedení města, odešli piráti a přišla koalice složená kolem vítězného Ano. Změna však nepřišla - z bývalého vedení zůstal místostarosta, pro kterého bylo utvořeno nové uvolněné místo v radě a město se dál nerozvíjí. 

 

Autor: Martin Vlasák | sobota 11.3.2023 12:15 | karma článku: 14,18 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Martin Vlasák

Ukrajinské děti v naší škole, jak se postupně zbavuji pachuti...

Když jsem minulý týden zveřejňoval svůj článek o potížích začleňování ukrajinských dětí do vesnické malotřídky, chtěl jsem, aby byl především jednoduchý a zaujmul. Nyní bych chtěl téma trochu rozvést.

19.6.2023 v 13:21 | Karma: 28,79 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Ukrajinské děti jsou z naší školy pryč, zůstala jenom pachuť...

Když jsme v červnu minulého roku do školy přijímali děti ukrajinských uprchlíků, museli jsme udělat spoustu změn a organizačních opatření, nyní už jsou tyto děti pryč. Co to škole přineslo?

12.6.2023 v 17:09 | Karma: 47,93 | Přečteno: 25045x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Stanovisko ministerstva školství k zadávání domácích úkolů - je správné?

Ministerstvo školství vydalo své stanovisko k zadávání domácích úkolů a vyvrací tak pochybnosti v této problematice. Jak tento počin hodnotím jako dlouholetý učitel?

5.5.2023 v 13:53 | Karma: 21,75 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Magoři v Trstěnicích

Básník a disident Ivan Jirous byl znám svým nevhodným, někdy až obscénním chováním. Jednou dorazil také na Chebsko do obce Trstěnice. Choval se tady překvapivě velmi kultivovaně, a přesto narazil...

25.4.2023 v 16:33 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Nepříliš hyperkorektní Rom (anebo raději Cikán?)

Dlouho jsme se neviděli. Pak přišel jakoby nic, utrousil pár hlášek a jeho návštěva působila v dnešní hyperkorektní době jako závan čerstvého vzduchu. Existují ještě lidé, kteří neztratili zdravý rozum..

18.4.2023 v 13:58 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací


martinvlasak66@seznam.cz


Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.