Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokonalá proměna kocoura Fanouše

Kočky bývají individualistická stvoření, která se moc nedají vychovat. U našeho kocoura se tyto poučky obrací naruby a nepřestává nás překvapovat svým chováním. Stupeň jeho socializace byl nepředvídatelný a překvapivý...

Už jedenáct let máme doma kocoura, kterého jsme si přivezli jako nalezené kotě z naší chalupy (článek zde). Žije s námi v bytě a symbiózou s člověkem zapomněl na své atavistické sklony, které projevoval jako mladý. Stal se domácím mazlíčkem, který je na nás více závislý než nějaký pes.

Budu se snažit vám to přiblížit.

Již v půl šesté ráno je načasován na náš budík.  A v sobotu, když si chceme trochu pospat, zaškrábe  na dveře ložnice v přesnou dobu našeho vstávání ve všední dny. Jeho vstávání je tak  synchronizované s naším. Zdálo by se, že se dožaduje doplnění své misky čerstvým žrádlem, ale není tomu tak. Jako způsobný kocour ví, že musí projevit trochu lásky a zájmu o páníčka, aby si žrádlo zasloužil. Vyskoči tedy na postel, uvelebí se mi na hrudi a začne intenzivně vrnět. Manželka se zatím v koupelně myje, takže mám čas na postupné probouzení s  vrnícím kocourem. A přede velmi intenzivně dobrých patnáct minut!  Tahle terapie kočkou funguje - po

chvíli jsem probuzen a optimisticky  naladěn plnit povinnosti všedního dne. A když si to kocour  takhle odpracuje, tak způsobně odchází, ale dál nezlobí a potravu  neloudí. Hezký si počká, až vstanu a udělám snídani. Pak teprve slabě mňoukne, aby připomněl, že v kuchyni máme také hladového  kocourka. Dám mu tedy do mísy půlku kočičí kapsičky, ale ještě před tím ho vyzvu, aby mňoukl (to jsem ho už za ta léta naučil). Udělá to opět velmi způsobně a připomíná to výraz vděku. Po svojí hygieně mu ještě doplňuji misku a pak už ho manželka pouští na chodbu, kde se mazlí se sousedčinou rohožkou. Odcházíme s manželkou do práce, kocour sedí ve dveřích  a sleduje nás velmi smutně.

Pravděpodobně pak celý den spí, ale když přicházím domů, už po schodech volám Čičíí! a za dveřmi slyším mňoukání. To Fanouš mi už vítá! Tak si ho zase hned vezmu do náruče, kocour mi bručí a tlamičkou mi zespodu naráží do brady (občas tedy u toho i slintá, ale to mu člověk rád odpustí, když vidí ten jeho zájem) .

Je to velmi citlivé zvíře. Když odjíždíme na dovolenou nebo chalupu, už při balení  kufry očichává a je nervózní. A když se pak s ním loučíme, zase sedí a smutně kouká. A babička, která ho v době naší nepřítomnosti hlídá a dává mu žrát,  pak vypráví, že prý doma kňučí a steskem pláče. Kdysi jako mladý býval při našem příjezdu z cest naštvaný a uražený, ale to teď už neplatí - kocour nás ve dveřích vítá a dává najevo svou nefalšovanou radost. 

Komunikujeme spolu navzájem, já svými nonsensovými průpovídkami a manželka zase na něho šišlá, když chce něco do mísy, sedne si naproti mě a upřeně na mě hledí. Chodí za mnou všude jako pejsek, i v koupelně se se mnou nechá zavřít.  Všichni říkají, že je závislák, ale asi na mě trochu žárlí... Když náhodou hltá žrádlo (to, které mu hodně chutná), pak se pozvrací a tváří se provinile, jeho očka jsou jako dva roztomilé korálky. Už jsem si i odvykl mu to pak vyčítat.

Nemá rád návštěvy nebo řemeslníky, ale už se před nimi neschovává jako kdysi, jen je zpovzdálí  sleduje. Také vysavač moc nemusí - při jeho zapnutí se klidí z jeho dosahu, ale pochopil, že je pro něho dobré nechat si pak vysát kožíšek. Napjatě mi leží na břichu a manželka ho vysává. 

Fanouš také špatně nesl, když syn odešel do Prahy na studie. Byl na syna zvyklý, hráli si spolu a mazlil se s ním. Zřejmě z tohoto stresu z odloučení si pak kocour vyškrábal na břiše srst (podle sdělení zvěrolékaře). Teď když si zvykl, tak už mu srst postupně zarůstá. Řeklo by se tedy - pitomá kočka, ale dovedl by někdo neznalý kočičího života předvídat takovou změnu chování?  Jako by to vypadalo, že jak  jsme Fanoušovi zmenšili jeho teritorium, o to více se pak citově přiklonil ke svým chovatelům. 

Takže je zřejmé, že náš vnímavý a učenlivý kocour se jasně vymezuje zavedeným schématům kočičího chování a je jasným příkladem, že i kočka se dovede přizpůsobit člověku a do jisté míry i vychovat!

Poznámky: Článek nechce být žádná paušalizující studie kočičího chování, berte  to spíše jako subjektivní vyznání milovníka koček, který pro svou náklonnost k těmto tvorům už v dětství dostal od otce přezdívku Kočičí král.

Autor: Martin Vlasák | úterý 11.4.2023 14:59 | karma článku: 25,37 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Martin Vlasák

Ukrajinské děti v naší škole, jak se postupně zbavuji pachuti...

Když jsem minulý týden zveřejňoval svůj článek o potížích začleňování ukrajinských dětí do vesnické malotřídky, chtěl jsem, aby byl především jednoduchý a zaujmul. Nyní bych chtěl téma trochu rozvést.

19.6.2023 v 13:21 | Karma: 28,79 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Ukrajinské děti jsou z naší školy pryč, zůstala jenom pachuť...

Když jsme v červnu minulého roku do školy přijímali děti ukrajinských uprchlíků, museli jsme udělat spoustu změn a organizačních opatření, nyní už jsou tyto děti pryč. Co to škole přineslo?

12.6.2023 v 17:09 | Karma: 47,93 | Přečteno: 25045x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Stanovisko ministerstva školství k zadávání domácích úkolů - je správné?

Ministerstvo školství vydalo své stanovisko k zadávání domácích úkolů a vyvrací tak pochybnosti v této problematice. Jak tento počin hodnotím jako dlouholetý učitel?

5.5.2023 v 13:53 | Karma: 21,75 | Přečteno: 956x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Magoři v Trstěnicích

Básník a disident Ivan Jirous byl znám svým nevhodným, někdy až obscénním chováním. Jednou dorazil také na Chebsko do obce Trstěnice. Choval se tady překvapivě velmi kultivovaně, a přesto narazil...

25.4.2023 v 16:33 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Společnost

Martin Vlasák

Nepříliš hyperkorektní Rom (anebo raději Cikán?)

Dlouho jsme se neviděli. Pak přišel jakoby nic, utrousil pár hlášek a jeho návštěva působila v dnešní hyperkorektní době jako závan čerstvého vzduchu. Existují ještě lidé, kteří neztratili zdravý rozum..

18.4.2023 v 13:58 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací


martinvlasak66@seznam.cz


Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.