Nepříliš hyperkorektní Rom (anebo raději Cikán?)

18. 04. 2023 13:58:28
Dlouho jsme se neviděli. Pak přišel jakoby nic, utrousil pár hlášek a jeho návštěva působila v dnešní hyperkorektní době jako závan čerstvého vzduchu. Existují ještě lidé, kteří neztratili zdravý rozum..

Žijeme v podivné době. Ve jménu ochrany menšin, ras, pohlaví nebo sexuální orientace dochází často k rozhodnutím, které mění k horšímu celou společnost. Tento společenský trend bývá označován jako hyperkorektnost a jeho cílem je zdánlivá ochrana menšin, ale ve svém provedení se obrací hlavně proti většině, kterou omezuje.

Nejdále jsou v tomto trendu ve Spojených státech. Dobře známé je hnutí Black Lives Matter, které se zradikalizovalo a ve jménu ochrany jiných ras proti bělošské nadřazenosti se objevují projevy diskriminace právě bělochů. Akademie filmového umění a věd zase zveřejnila Nová pravidla pro udělování filmových Oscarů, podle kterých by měl třeba alespoň jeden z herců v hlavní roli pocházet z „podreprezentované rasové nebo etnické skupiny“, tedy měl by být například černoch nebo indián (zde) . Může tak snadno dojít k paradoxům, že černoch se objevuje v historickém filmu v prostředí střední Evropy, kde v té době nemohl být (Žižka - Ben Cristovao).

Zdá se, že ani my v České republice nechceme zůstat pozadu, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) přišla s revizí lidových zvyků, konkrétně šupání pomlázkou o Velikonocích. Podle Richterové je takovéto mužské chování nepřípustné, ale jeho náprava je překvapivě velmi jednoduchá - stačil by ženou předem udělený souhlas (zde). Myslím že do podobné módy hyperkorektnosti zapadá i nová iniciativa ve školství, která se týká zrušení domácích úkolů žáků z důvodu diskriminace žáků (článek zde).

Jedním z dalších trendů jsou korekce nebo rovnou zákazy uměleckých děl. Známý je zákaz německé televize ARD promítat filmy od Karla Maye, ve kterých je Vinnetue označován jako Rudý bratr (zde). Není třeba také přípustné, aby žena byla umělecky ztvárňována jako budoucí matka, protože by se to mohlo dotknout singl žen, které mateřství nepoznají. Nebo není žádoucí, aby v pohádce vystupoval Rom, který krade slepice, protože by to negativně zasáhlo naší romskou menšinu.

Nedávno jsem však zažil situaci, která je v naprostém kontrastu k takovým absurdnostem a možná vás napadne, že se musela stát v jiné době. Stala se však docela nedávno.

Jeden z mých kolegů muzikantů je Rom. Svojí odlišnost však nijak neřeší, ještě se do ní ironicky strefuje. Výraz Rom nesnáší, s oblibou sám sebe označuje Cikánem. Jeho kapela Barevná hudba nezvolila název jen z důvodu pestrosti repertoáru, ale vždy s hrdostí hlásil, že právě on je tím "barevným" muzikantem. Když ho jednou u marketu málem srazilo auto v žertu utrousil: " Diskriminace! Pětset lidí tu běhá okolo a oni si zrovna vyberou jedinýho Cigána, který tu je." Známý se jmenuje Pepa.

A tenhle Pepa se mi jednou telefonicky ohlásil, že by měl zájem o mojí knihu. Domluvili jsme se na návštěvě, že mu jeden výtisk předám. Přišel v domluvený čas a sázel průpovídky jako zamlada, kdy jsme se spolu hodně nasmáli na jednom družebním zájezdu do Východního Německa (a také opili). A když jsem mu pak jeden výtisk předával, zeptal se ze slušnosti, co je dlužný. Když jsem nic nechtěl, podíval se na mě a řekl: "Tak já ti za to aspoň něco ukážu." A vzal telefon a začal v něm cosi hledat, oddaloval při tom displej od svých krátkozrakých očí: "Musím se ti něčím pochlubit, dívej, co jsem dostal!" Vložil mi do rukou telefon.

Zaostřil jsem tedy na displej a byl na něm vyfocen diplom s nápisem: Josef D. Nejdéle souvisle pracující Cikán na území České republiky, za 45 let odpracovaných v jedné firmě.

Rozesmálo mě to a také hodně uklidnilo. Samozřejmě dobře znám ředitele, který diplom udělil a také tuším, že Pepa si takový nápis na diplomu navrhl sám, protože je přesně podle jeho gusta. Těší mě tedy to zjištění, že ještě jsou mezi námi normální lidé. Všude diplom ukazuji, jako důkaz zdravého rozumu, nadhledu a také vtipu a sklízím s ním po hospodách velký úspěch. Bojuji tak proti nesmyslným trendům jako je hyperkorektnost, které deformují naši společnost. Není snad ještě všechno prohráno.

Autor: Martin Vlasák | úterý 18.4.2023 13:58 | karma článku: 37.02 | přečteno: 1394x

Další články blogera

Martin Vlasák

Ukrajinské děti v naší škole, jak se postupně zbavuji pachuti...

Když jsem minulý týden zveřejňoval svůj článek o potížích začleňování ukrajinských dětí do vesnické malotřídky, chtěl jsem, aby byl především jednoduchý a zaujmul. Nyní bych chtěl téma trochu rozvést.

19.6.2023 v 13:21 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 1250 | Diskuse

Martin Vlasák

Ukrajinské děti jsou z naší školy pryč, zůstala jenom pachuť...

Když jsme v červnu minulého roku do školy přijímali děti ukrajinských uprchlíků, museli jsme udělat spoustu změn a organizačních opatření, nyní už jsou tyto děti pryč. Co to škole přineslo?

12.6.2023 v 17:09 | Karma článku: 47.93 | Přečteno: 25041 | Diskuse

Martin Vlasák

Stanovisko ministerstva školství k zadávání domácích úkolů - je správné?

Ministerstvo školství vydalo své stanovisko k zadávání domácích úkolů a vyvrací tak pochybnosti v této problematice. Jak tento počin hodnotím jako dlouholetý učitel?

5.5.2023 v 13:53 | Karma článku: 21.36 | Přečteno: 951 | Diskuse

Martin Vlasák

Magoři v Trstěnicích

Básník a disident Ivan Jirous byl znám svým nevhodným, někdy až obscénním chováním. Jednou dorazil také na Chebsko do obce Trstěnice. Choval se tady překvapivě velmi kultivovaně, a přesto narazil...

25.4.2023 v 16:33 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 1136 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 87 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 166 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 139 |
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1539
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací

martinvlasak66@seznam.cz

Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...