Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji za všechny vzkazy, i ty negativní... Chtěl bych jenom doplnit, že jsem svoji práci s ukrajinskými dětmi konal zodpovědně a rád. Děti jsou všechny stejné Jinak bych asi nemohl celý život učit. Mrzí mě, že to někteří čtenáři z článku nepochopili, ale opravdu mi pouze vadil přístup státu, který nám to sice shora stanovil, ale nijak nepomohl a neulehčil. Podle počtu přečtení soudím, že o podobné téma je velký zájem. Snad jsem mluvil za více učitelů s podobným názorem...

22 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Vlasáku, myslím, že to opravdu nepochopili. A někteří reagovali zbytečně ostře. Možná by byl namístě obšírnější blog, toto téma by si ho zasloužilo.

I my máme ve škole ukrajinské děti, pracujeme s nimi zodpovědně, věnujeme jim v mnoha případech i svůj volný čas, je to potřeba, jsou to přece děti. Svou práci děláme rádi a jak nejlíp umíme.

A na přístup státu mám názor stejný jako Vy. Velká slova pro veřejnost a podpora a pomoc ve skutečnosti - škoda mluvit.

A úplně nakonec - tou podporou a pomocí nemyslíme finance, jak jsou někteří přesvědčeni.

9 0
možnosti
JA

J83a67n 68A72b48r78t

13. 6. 2023 15:25

Souhlasím s autorem. Honorace politiků v Praze se rozhodla přijmout x desítek tisíc Ukrajinců o které se však musí starat právě jen a pouze "obyčejní" lidé, kteří tak činí většinou nad rámec svých povinností.

12 15
možnosti
LT

přesně, místo aby si ty ukrajinské děti vzali do parlamentu, nutí školy, aby děti učily.... Nechutné.

13 4
možnosti

J33a54k35u24b 13Š62o59l48c

13. 6. 2023 14:24

Tak snad je dobře, že Ukrajina udržuje Rusko v nějaké linii a snad ho dokonce vytlačí, takže se děti mohou vracet zpět domů. Nikdo nemohl tušit, jak dlouho zde děti budou nuceny zůstat.

11 0
možnosti
PF

P74e17t52r 71F34i72a71l26a

13. 6. 2023 14:13

Nemůžu si pomoct, ale tohle považuji za opravdu hloupý článek. Ty děti opravdu nemohly za to, že se ocitly ve vaší škole a zasloužily si maximální pomoc po tom, co řada z nich prožila. To, že se vrátily do své země nebo se případně odstěhovaly do jiného města není jejich chybou . Chápu, že pro učitele to muselo být těžké se jim věnovat, navíc krátce po období Covidu. Ale takhle opravdu ne, z článku čiší zlost a zatrpklost.

10 10
možnosti

Ještěže jste to vyrovnal svým příspěvkem, který je plný laskavosti a porozumění.

2 2
možnosti
LV

Tohle fakt myslíte vážně? Vy doopravdy máte pocit, že Vaše práce přišla vniveč? Co jste čekal? Že Vám budou do smrti líbat z vděčnosti boty?

Ti lidé sem přišli vyděšení. Netušili, co je čeká, ani tady, ani tam. Přišli do prostředí, které jim nebylo úplně přátelské - a dodnes není. Přestože si tady našli práci, je zcela zjevné, že je to táhne domů, jako každého člověka. A pokud mohou, pochopitelně se tam vracejí.

Buďte rád, pane řídící, že už jsou pryč. A příště, až Vám zabuší na vrata nějaký potřebný, mu radši zabouchněte před nosem. Garantuju Vám, že se zase vybarví, ta pakáž nevděčná... A Vy aspoň nebudete muset litovat zbytečně vynaložené práce.

11 9
možnosti
JV

Napsal ten, který dokáže jen kecat.

6 6
možnosti
PO

P77a61v76e69l 46O41t65t34l

13. 6. 2023 13:20

Když srovnám, jak se sypalo nemocnicím v době kovidu a jak se nesype učitelům v podobné situaci, je mi z toho smutno.

A úplně je lituji, když si uvědomím, jaká paka jim tam servírují ty reformy. Mladí, sotva po škole, uvědomělí, kteří nikdy neučili, zato absolvovali nalejvárnu EU a vědí, že to potřebujeme, protože jinde to tak mají...

18 3
možnosti
IL

I12v54a90n94a 11L62a42n41c59e

13. 6. 2023 12:59

Práce pedagoga je velice náročná, musí se opravdu dělat s láskou jinak to nejde.

12 0
možnosti
Foto

J71i14r76i 65C50i42z

13. 6. 2023 12:42

Odvedl jste velmi dobrou praci pane uciteli. Asi ve vas zustaly smisene pocity z toho, ze jste trpelive vse pripravovali a uskutecnili ve prospech tech deti, ovsem nikdo vas neinformoval pro kolik a na jak dlouho. Nevim, jakym organizacnim zpusobem jsou zde uprchlici z Ukrajiny rozdelovani na ubytovani a dalsi nutnosti ke klidnemu zivotu, ale nedelam si zadne iluze. Jestlize rodina z velkeho mesta Ukrajiny je poslana do maleho ceskeho mestecka, budou mit snahu se dostat do velkeho s lepsimi podminkami na ziskani nejake prace a vetsi moznosti se bavit s krajany. Prazaci taky neprchaji do male vesnice kolem Bruntalu, nanejvys si nekde v dosahu Prahy koupi chatu ci chalupu na vikend. Jinak jste asi prvni, od ktereho jsem cetl nejakou informaci o uprchlicich a jejich podminkach zde. Oficialni propaganda je stale stejna a nema cenu se ji zabyvat. Jen podotknu, ze delate chybu neco hazet na EU, ktera nic nerozhoduje a jen doporucuje samostanym clenum. Jak realizuji doporuceni clenske staty je zcela na jejich vladach.

4 3
možnosti
VB

Když píšeš tak primitivně, tak i primitivní reakce. Proč nám to píšeš? Já jsem horkotěžko dostal děti do ZŠ, pomáhal jim po večerech s učením a oni se "drze" vrátili na Ukrajinu. Myslím, že si Česko budou pamatovat do konce života a já na jejich pobyt a to co jsme s nimi prožívali, také. A po válce se za nimi chystáme.

Jestli tě nebaví co děláš, jdi házet písek do míchačky. Škoda, že zřizovatel nemá možnost ředitele školy vyhodit. Pokud bude ale stejné orientace, tak si notujete pod portrétem okamůry.

8 22
možnosti
VB

Sakra, abych nebyl tak negativní. Ano, všem učitelům patří obdiv a poděkování. Byla těžká změna a nic snadného. Všechno bylo jiné, ale buďme hrdí, že jsme to zvládli.

2 2
možnosti
DB

Odvedli jste skvělou práci. Z čeho ta pachuť konkrétně pramení? Že ti lidé tu nezůstali? Nebyli vděční? Nepomohl vám nikdo?

Je moc dobře, že se ti lidé vrátili.

Doprovázím jiné Ukrajince v Praze, pomáhám řešit jejich děti ve školách a je enormně velký problém je dostat na střední školy. Vyrůstá tu ztracená generace dětí bez vzdělání. Pro tyto děti je mnohem lepší, pokud se mají kam vrátit a včlenit se do jejich vzdělávacího systému.

Pokud jste zvládli začleňování, otevřeně o tom hovořte, vaši cennou zkušenost můžete zúročit radou pro ostatní pedagogy, kteří se s tím neúspěšně potýkají. Ukrajinští žáci se druží často jen mezi sebou, nechtějí se začlenit mezi české děti, nestojí o mimoškolní aktivity... tohle často tohle od kantorů slýchám. Vy jste to dokázali, mluvte o tom konkrétněji, jak jste to udělali!

Mluvte o rozdílech v tamním vzdělávání a zdejším. Není náhoda, že v testech Cermatu dosahovaly tyto děti o 12,5 bodu nižší výsledky než české děti. Nějaké rozdíly v osnovách a výuce tam být tedy musí.

Mluvte i o negativním, co jste zvládli nebo s čím se potýkali.

Já vím, je to chůze po tenkém ledě a chce to kus odvahy, ale držím palce.

A kdo ví, jaký osud čeká ty, kteří se u vás učili. Možná pak někteří přijdou sem a jako dospělí tu budou pracovat a ta čeština se jim bude moc hodit. Nikdy nevíte.

Opravdu oceňuji, jak jste si s tím poradili.

12 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1514x
Tvůrce dětských písniček, který s dětmi zpívá a občas  je i něco naučí. Téměř spokojený v dětském světě, ale rád nahlížející za obzor. Bývalý undergroundový saxofonista,  nyní již  smířený s tichem lesa a komtemplací


martinvlasak66@seznam.cz


Autor knihy  Březí vlk., o muži, který se nebál Němců ani komunistů.